Van Jennifer Romen, geboren en getogen in Maastricht, kun je gerust stellen dat ze haar eigen pad volgt. Ze waren vorig jaar het eerste urban dansgezelschap uit Limburg ooit dat de theaters bestormde en schreven daarmee geschiedenis. Nu reiken ze naar de sterren met de reprise van ‘Delusion’. Vanwege het ongekende succes van de eerste tour keert Delusion nog een keer terug in de theaters. 

 

Van ‘World of Dance’ met Jennifer Lopez naar een landelijke theatertour. Bij de meesten gaat dat andersom, niet?
“Ja, dat klopt wel,” lacht Jennifer. “Al ben ik toch echt in Maastricht begonnen. Mijn moeder was ontzettend fan van Michael Jackson. Zij liet me dan video’s zien van al zijn concerten. Vervolgens stond ik die choreografieën te imiteren op mijn slaapkamer. Mijn moeder zag dat ik talent had en is toen met mij op pad gegaan. Ik begon bij een dansschool in Maastricht en toen ging alles heel snel. Ik wilde met de dag meer dus toen ben ik heel hard gaan trainen.”

 

Heeft dat onafhankelijke altijd in je gezeten?
“Ja, ik heb altijd mijn eigen plan getrokken. Na de vooropleiding ben ik dans gaan studeren in Tilburg maar ik merkte al snel dat het traditionele schoolsysteem niet voor mij weg was gelegd. Ik heb in de tweede helft van het schooljaar Oxygen opgericht. Eigenlijk ging dat vrij soepel, ik besloot te gaan choreograferen en heb toen klasgenoten gevraagd of ze wilden meedansen? Gewoon voor de lol. Dat ging goed, waardoor ik me realiseerde, ‘hé, ik ben blijkbaar creatief!’.”

“Ik voelde heel sterk dat ik mijn eigen weg wilde gaan. Ik had meer prikkels nodig. Ik heb bewust mijn propedeuse gehaald en ben toen zelf het werkveld ingestapt. Kijk, als je dokter wilt worden, heb je diploma’s nodig. Als danser gaat het er vooral om wat je kan en meebrengt.”

Je keerde terug naar Maastricht en bouwde Oxygen verder uit met de Oxygen – Academy of Dance. Je won ‘Dance as One’ op SBS6, deed in Frankrijk mee aan ‘Got Talent’ en schopte het tot de finale van ‘World of Dance’ in de Verenigde Staten. Daarmee heb je al een behoorlijk succesvolle route afgelegd. Hoe voelt het om nu met een theatertour bezig te zijn?
“Het idee van een theatertour speelde al langer. Het voelt ook echt alsof al het werk van de afgelopen jaren samenkomt. Ik heb tot nu toe heel doelgericht werk gedaan. Als ik bijvoorbeeld werk als choreograaf voor programma's zoals ‘Dance Dance Dance’ dan gaat dat onder enorme tijdsdruk. Je moet ontzettend veel choreograferen binnen strakke deadlines. Nu kan ik eindelijk eens rustig te werk gaan. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ik twee maanden kon repeteren voor een voorstelling,” lacht ze verwonderd. “De meeste mensen zijn onder de indruk van al die competities en tv-programma's. Zelf dacht ik al langer, ‘kon ik maar eens laten zien wat ik écht in huis heb’.”

 

Dat dat gelukt is, blijkt! ‘Delusion’ gaat in reprise. Wat betekent dat voor Oxygen?
“We zijn dankbaar dat de voorstelling eerder zo goed ontvangen is en trots om deze nog eens 15 keer te mogen spelen. Hiermee bieden we nieuw publiek alsnog de kans om de voorstelling te komen bekijken en eerdere bezoekers de mogelijkheid om alle verbluffende details echt in zich op te nemen. Er komt zoveel voorbij vliegen in de show dat men zeker een tweede keer nodig heeft om alles te verwerken.”

 

Waar gaat ‘Delusion’ over?
“Het publiek wordt in drie delen meegenomen in het leven van een adolescent die volwassen wordt. Ik noem het zelf ‘eye candy’, met dans, visuele illusies, lichtspel en props is niets wat het lijkt. We zetten je steeds op het verkeerde been. Of je nu jong of oud bent, wel of niet van dans houdt, ‘Delusion’ doet iets met je.”

“We vertegenwoordigen een breed publiek. We brengen met Oxygen iets dat toegankelijk en vernieuwend is. We hebben er bewust voor gekozen een breed publiek via andere manieren op te bouwen. De volgende stap is om dat publiek mee te nemen het theater in. Van de andere kant introduceren we een nieuwe kunstvorm in het theater dus het is ook voor reguliere theaterbezoekers een ontmoeting.”

 

Ben je al met de toekomst bezig?
“Ik ben erg toekomstgericht. Ik wil mezelf verder ontplooien als choreograaf. Ook wil ik Oxygen verder ontwikkelen en een combinatie maken tussen alle drie de takken: Oxygen als dansgezelschap, Oxygen – Academy of Dance en mij als choreograaf. De Academy of Dance wordt de broedplaats voor nieuw talent wat door kan stromen naar het dansgezelschap. Ik zie zoveel talent rondlopen. Ik heb vroeger veel uit mezelf moeten halen omdat ik die begeleiding niet heb gehad. Daarom heb ik de Academy of Dance opgezet zodat zij zich met de juiste begeleiding optimaal kunnen ontwikkelen.” 

“Maastricht blijft mijn standplaats. Ik wil dat Justin Bieber bij wijze van spreken kan bellen dat hij een video wil shooten en dat ik dan zeg, ‘let’s do it’. Ik voel me heel erg thuis in Maastricht. Vroeger dacht ik altijd dat ik moest verhuizen om succesvol te worden. Maar ik heb het nu omgedraaid. In die zin volg ik wéér mijn eigen pad.”