Piet van Dycke

GLORIOUS BODIES
vr 24 jan 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
vr 24 jan
20:15
Kaarten

OVER DE VOORSTELLING

GLORIOUS BODIES is een fysieke, ontroerende en hoopvolle circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam. Over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus met zes acrobaten tussen de 56 en 68 jaar met een verleden in het klassieke(re) circus. Circushistorie gearchiveerd in het lichaam. 

Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief te trainen. 

Hoe transformeren de meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? ‘GLORIOUS BODIES’ werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment. 

De voorstelling vertrekt vanuit partneracrobatiek en beweging. Het doorbreekt clichés rond de oudere generatie. Een impressionante, charmante en humoristische voorstelling die laat zien tot wat de mens en het menselijk lichaam in staat is en daar staat duidelijk geen leeftijd op.

UIT DE RECENSIES

Circusweb ★★★★★
Vijf sterren voor ‘GLORIOUS BODIES’, dat de liefhebber van klassiek én modern circus eindeloos weet te boeien. Of artiesten op leeftijd er nog wel toe doen? De pure uitvoering, het intense samenspel en de acrobatische beheersing zorgen ervoor dat de twijfel over het antwoord op die vraag totaal overbodig is.

E-tcetera
‘GLORIOUS BODIES’ toont vooral het belang en de noodzakelijkheid van het (kunnen) bouwen op elkaar, alsook de zorg die nodig is voor een stabiele fundering van een schitterend bouwwerk. Zo bewijzen de artiesten niet alleen wat hun lichaam allemaal ‘nog’ kan, maar leggen zij vooral bloot hoe dit enkel mogelijk is door elkaar te dragen. 

Joost Goutziers
De acrobatische trucs zijn uitstekend. Ze zijn hoger, riskanter dan gedacht. En dan is ‘GLORIOUS BODIES’ ook nog pakkend en ontroerend, doordacht vormgegeven en erg sterk gechoreografeerd. 

Theaterkrant
Het spelplezier straalt. De vier mannen en twee vrouwen tonen met plezier én trots tot wat hun toenmalige perfecte lijven getransformeerd zijn en dat dat ook bewondering en verwondering kan oproepen. Ze blijven spelen, ze blijven van hun spel genieten. Een uur hebben ze kunnen schitteren, virtuoos en ook broos. 

 

Credits

Concept, choreografie: Piet Van Dycke Performers: Winfried Deuling, Astrid Schöne, Det Rijven, Thorsten Bohle, Paul Griffoen en Johannes Fischer Muziek: Kris Auwers Dramaturgie: Marie Peeters Installatie: Arjan Kruidhof  Lichtontwerp: Casper Van Overschee Coaching lichtontwerp: Edwin van Steenbergen Kostuums: Oona Mampuys Productie: Circumstances vzw Coproductie: PLAN, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX, Perpodium en Sabam for Culture