BRAM
OVER DE VOORSTELLING
Oerol-hit komt naar de zaal! In BRAM gaan Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Was zijn oma Brammetje Cox een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa? – Verheug je op een Brabants familieverhaal met mythische proporties. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.
De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. In de voorstelling blikken Daniel en Karlijn terug op Brammetjes leven. Ze gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.
BRAM dompelt je onder in een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een foley-artist.
Luister ook BRAM de podcast! In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap.
UIT DE RECENSIES
NRC ★★★★
"een boeiend portret"
"De leukste bijdrage komt van geluidenmaker Chris Koopman, die scènes voorziet van bijpassende geluiden, zoals klepperende brievenbussen, een ‘burp’ bij maagpijn en een harde ‘krak’ bij het rechten van een rug."
Theaterkrant
“Cornelissen is een technisch zeer sterke speler die sensitief en ingeleefd spel plaatst tegenover de aardse, droogkomische podiumpresentatie van Kistemaker”
Brabants Dagblad
"Bram is een voorstelling die steeds meer diepgang krijgt, zeker als de emoties en persoonlijke ervaringen van de acteurs het stuk binnensluipen”
Credits
spel, concept en tekst Daniel Cornelissen & Karlijn Kistemaker, foley artist Chris Koopman, scenografie en kostuums Calle de Hoog, dramaturgie Hilde van Beek, eindregie Eva Meijering, techniek Jens Bakker, productie Judith Rosendaal, technisch producent en geluidsontwerp Rick Gobee, lichtontwerp Yuri Schreuders, podcast o.a. Serin Utlu