Aisha Zeijpveld

Valentina Tóth

Wildbloei
wo 2 okt 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
wo 2 okt
20:15
uitverkocht

“Een betoverende, ronduit sensationele performer.” (Het Parool)

Over de voorstelling

Valentina Tóth won in 2022 de jury- en de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Kort daarop werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2023. Het Parool noemde haar “een betoverende, ronduit sensationele performer”, de Volkskrant zag “een eigenzinnig mengsel van kleinkunst, klassieke muziek, opera en musical” en Theaterkrant schreef: “Wat een muzikaliteit, wat een podiumkracht, wat een lef!”

Haar eerste avondvullende voorstelling ‘Wildbloei’ is een ode aan de hysterische vrouw. In de tragikomische, muzikale en over-the-top onewomanshow verkent Valentina de grenzen en clichés van het vrouwbeeld in onze maatschappij. Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, humor, snelle schakels en grote personages, houdt ze haar publiek onder schot en brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed.

Uit de recensies 

Leeuwarder Courant *****
"Het ambacht van Tóth is indrukwekkend, net als haar vermogen om een gelaagd verhaal te vertellen."

De Volkskrant *****
“In 100 minuten trekt er een wervelwind aan excentrieke personages voorbij, vloeiend afgewisseld met hoogstaand pianospel en krachtige zang. Het is druk, er gebeurt veel, het is een unieke performance van een megatalent."

NRC *****
"Tóth stelt een ‘ode aan de hysterische vrouw’ en zeven hysterische personages in het vooruitzicht. [...] Het laat de nodige ruimte voor interpretatie: een grappige en prikkelende teaser voor wat nog komen gaat."

Theaterkrant
"Hysterische vrouwen zorgen voor onrust, en moeten de mond worden gesnoerd totdat ze zich weer hebben herpakt. Maar toen Valentina Tóth haar zevende en laatste hysterische personage tot leven wekte in haar debuutprogramma Wildbloei, ging er toch een ‘nee hè, wat jammer, nu al?-gevoel’ door de zaal. Wat een geweldenaar is Valentina Tóth."

Credits

Regie: Stephanie Louwrier