Theater met audiodescriptie door blindentolken

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Komt het Zien! maakt theaterbeleving live mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kun je alles volgen. Via een koptelefoon hoor je live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk en mis je niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.

Hoe werkt het?

Vooraf

Na het kopen van een kaartje (reguliere prijs), ontvangt het publiek met een visuele beperking ca 1 week voor de voorstelling van het theater een voorpretmail met een link naar een tekst- en audiobestand (introductie). Hierin beschrijven we decor, kostuums, personages en andere belangrijke visuele aspecten.

Ontvangst

Op een goed bereikbare plek in de foyer komt een balie, gemarkeerd met een Komt het Zien! vlag. Hier worden de bezoekers met een visuele beperking opgevangen en krijgen ze de apparatuur (koptelefoon met ontvanger).

Inleiding

1 of 1,5 uur voor de voorstelling is men welkom voor de meet & feel inleiding. De blindentolk geeft toelichting en indien mogelijk kan de doelgroep decor en kostuums van dichtbij bekijken of voelen en de stemmen van de acteurs horen. Alles in overleg met de productie.

De voorstelling

Tijdens de voorstelling beschrijft een blindentolk wat er te zien is (live audiodescriptie). Blinden en slechtzienden horen dit via een koptelefoontje of oortjes. Via de koptelefoon hoort men alleen de blindentolk. Tekst, zang en muziek van de voorstelling hoort men rechtstreeks zoals ieder ander. De doelgroep zit gewoon tussen het reguliere publiek. De blindentolk zit onzichtbaar in een geluidsdichte ruimte (meestal de lichtcabine) en stoort dus verder niemand.

De blindentolk

Een blindentolk schrijft vooraf een compleet AD-script om blinden hetzelfde te laten ervaren als zienden. Om dit te bereiken, gaat de tolk mee in de sfeer en het ritme van de voorstelling.