Mini Theater Friesland speelt op zondag 4 mei om 21.00 uur, na de Dodenherdenking, de voorstelling ‘Poststempel Heerenveen’ in het Posthuis Theater in Heerenveen. De voorstelling is op waarheid berust en handelt over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in en om de regio Heerenveen. Centraal in de voorstelling staat een gezin, waarvan twee broers elk een eigen keuze maken.

Mini Theater Friesland (MTF), de amateurtoneelvoorziening in Heerenveen, speelt met ‘Poststempel Heerenveen’ voor de vijfde achtereenvolgende maal een 4 mei-voorstelling in het Posthuis Theater in het kader van Theater na de Dam.  ‘Poststempel Heerenveen’ gaat over een familie waarvan de ene zoon betrokken raakt bij het verzet en de andere zoon dienst neemt bij de Waffen SS. Het is een voorstelling over het maken van keuzes, over oordelen en veroordelen, een verhaal van een gewoon gezin in een gewoon huis in een gewone straat in een gewoon dorp. 

Heerenveen, 1939. Vader Tjerk en moeder Dirkje wonen met hun gezin in Heerenveen. Vader is weduwnaar van zijn eerste vrouw Jitske. Samen met Jitske heeft hij vijf kinderen gekregen en met zijn tweede vrouw Dirkje nog eens zes kinderen. De oudste kinderen zijn al het huis uit. De jongsten wonen nog thuis. Tot zover niks bijzonders. Maar als de oorlog uitbreekt, verandert alles. Tijdens de vijf oorlogsjaren raakt het gezin langzaam maar zeker steeds meer verdeeld. Oudste zoon Gerrit raakt meer en meer onder invloed van de indoctrinatie van de Nationaal Socialistische Beweging en van de Duitse bezetter. De middelste zoon, Jillus volgt een heel ander pad. Die van het verzet. Het gaat lang goed, maar dan wordt Jillus opgepakt en komt in Leipzig, Bitterfeld, Halle a/d Saale en uiteindelijk in Neuengamme terecht. Van hieruit schrijft hij brieven naar huis en Dirkje schrijft vanuit Heerenveen brieven terug. De andere kinderen hebben zo hun eigen beslommeringen. Sipke moet zich, als hij 18 jaar is geworden, melden voor de Arbeitseinsatz. Hij duikt thuis onder, met als uitvalsbasis het ziekenhuis, waar ze een aparte kamer mét patiëntenstatus voor hem hebben. 

Schouwburg
Tegelijk worden er in de Schouwburg in Heerenveen regelmatig dansavonden georganiseerd waar veel jonge mensen hun vertier zoeken. Ook de Duitsers hebben behoefte aan zo nu en dan een verzetje en zijn daarom ook vaak te vinden in de Schouwburg. Het is dé ontmoetingsplaats voor jong en oud, maar ook de plaats waar  ‘goed en fout’ elkaar tegenkomen. Menig meisje hoopt daar ten dans te worden gevraagd door een leuke jongeman. Helaas zijn er ook de ‘muurbloempjes’ die nooit gevraagd worden, zoals Aaltje. Nooit wordt zij gevraagd… Totdat Heinz, een Duitse soldaat, haar ziet staan. Aaltje voelt zich eindelijk gezien! Er volgt een romance. Muurbloempje Aaltje komt eindelijk tot volle bloei. Maar… hoe leg je dit uit aan je naaste omgeving? Wat is belangrijker? Je ouders en vriendinnen, die je met de nek aan zullen kijken, of de liefde van je leven? 

Er wordt gespeeld door Eva Bosman, Romynke Brouwer, Jan Feenstra, Angela ten Hoeve, Maaike van ’t  Klooster, Cors Nagelkerke, Oege L. Palma, Henk Roskammer, Jessie Roskammer, Neline Slotemaker, Marinka Vrancken, Janet de Vries, Yasmijn de Vries, Albertina van der Wal. Tekst en regie zijn van Ineke de Vries. Kaarten voor de voorstelling zijn te koop bij het Posthuis Theater.