Nynke van der Meer

Goed nieuws voor de liefhebbers van de aloude kerstmusicals in Heerenveen: de kerstmusical komt terug! De kerstfamiliemusicals in Heerenveen kennen een traditie die teruggaat naar 2010, met het 125-jarig bestaan van het Posthuis Theater. Speciaal voor het Posthuis maakte Rients Gratama toen ‘Scrooge op de Fok’, een Heerenveense bewerking van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens.

Wat in eerste instantie bedoeld was als eenmalig feestje voor Heerenveen en omstreken groeide uit tot een jaarlijkse eigen kerstfamilievoorstelling, met Rients Gratama in de hoofdrol, en naast hem een keur aan bekende Friese acteurs en zangers als Freark Smink, Maaike Schuurmans, Elske DeWall, Syb van der Ploeg, Joop Wittermans en Aart Staartjes. 

 

 

Na 3 jaar heeft het creatieve team bestaande uit Evert Haagsma, Romke Gabe Draaijer, Sjoerd Blom, Marion Nagelhout en Dennis Dronkers zich samen met scripschrijver Peter Sijbenga opnieuw gebogen over de kerstmusical. Want na enkele jaren van afgelastingen presenteren de culturele partners de langverwachte familievoorstelling Opskør in Herreturv. Op 25 mei was daarom een nieuwe auditie ronde die weer in workshop vorm plaatsvond. Uit deze groep spelers heeft het creatieve team een selectie gemaakt  van 19 talenten uit de regio waaronder Jelrik Koenders en Lisan Kaper. Met bekende Friese acteurs Theun Plantinga en Inez Timmer was de cast compleet.

Inez Timmer speelt de rol van Åle Wapper, grensrechter van SC Herreturv FC. “Ik ben ontzettend blij dat het team mij gevraagd heeft voor deze rol, hij past als een handschoen!” aldus Inez. Je kunt haar kennen van haar eigen voorstelling in het Posthuis Theater ‘Baas Giele Taksy’, maar ze was ook te zien bij The Voice Senior. “Dit is de eerste keer dat ik samen met Theun Plantinga werk, wat een feestje!”.

Theun speelt de rol van Aboe Bakker Al Bada, de Friese voetbalbons. Theun debuteerde in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde. “Inez is een van de vakvrouwen van Friesland. Als zij op het podium staat te repeteren, dan staat er ook wat. Dat vind ik leuk om te zien,” aldus Theun.