Vanaf 23 november is BarokOpera Amsterdam wereldwijd in bioscopen te horen in de film Napoleon van Ridley Scott.

Bij de scene waarin Josephine (Vanessa Kirby) haar zorgen over de zieke Napoleon (Joaquin Phoenix) uitdrukt, klinkt anderhalve minuut lang BarokOpera Amsterdams opname van de Cold genius aria (What power art thou) uit Henry Purcells King Arthur.

De muziek wordt gezongen door de Nederlandse bas-bariton Pieter Hendriks en het Nederlandse orkest wordt geleid door de Frans-Nederlandse vrouwelijke dirigent en fluitist Frédérique Chauvet.

De BBC riep de uitvoering door het Amsterdamse operagezelschap al eerder uit tot één van de allerbeste uitvoeringen van de beroemde aria. Nu klinkt de muziek wereldwijd voor een miljoenenpubliek.

BarokOpera Amsterdam is gepast trots onderdeel uit te maken van deze internationale mega-productie en verheugt zich erop dat mensen over de hele wereld gaan kennismaken met de muziek van het gezelschap.

Frédérique Chauvet: ‘We waren natuurlijk al heel trots dat de BBC onze opname zo waardeerde. Maar dat onze muziek in zo’n enorme filmproductie terecht is gekomen, is echt een droom. Hopelijk raken mensen nieuwsgierig naar de muziek van Purcell en naar onze opnames en voorstellingen in de theaters. Er is nog zoveel moois te ontdekken!’

BarokOpera Amsterdam onder leiding van Frédérique Chauvet is vanaf begin 2024 op de Nederlandse podia te horen in een nieuwe productie van Purcells Fairy Queen, waarin Hendriks de hoofdrol van Oberon speelt. De Nederlandse tournee start op 9 februari 2024 en toert vervolgens langs de Nederlandse theaters.

De muziek van BarokOpera Amsterdam uit de film is te beluisteren op Spotify, Deezer en Apple Music.