Mini Theater Friesland speelt ‘Dansen in het Duister’ 

Zaterdag 4 mei om negen uur ’s avonds, ná de Dodenherdenking, speelt het Mini Theater Friesland de voorstelling ‘Dansen in het duister’ in het Posthuis Theater in Heerenveen. De voorstelling wordt gebracht in het kader van Theater na de Dam.

In heel Nederland worden elk jaar op 4 mei om negen uur theatervoorstellingen gespeeld onder de vlag van Theater na de Dam, om stil te staan bij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook het Posthuis Theater biedt een podium voor Theater na de Dam, dit jaar voor de vierde maal ingevuld door amateurtoneelvoorziening Mini Theater Friesland uit Heerenveen.

Verhalen uit het ziekenhuis

Met ‘Dansen in het duister’ brengt het Mini Theater Friesland gebeurtenissen in het Heerenveense ziekenhuis in de Tweede Wereldoorlog op het toneel. In de bij het ziekenhuis speciaal gebouwde barak voor besmettelijke ziekten waakt de jonge zuster Maartje Danse over haar patiënten. Maartje mag als verpleegster op deze afdeling werken, omdat ze immuun lijkt voor besmettelijke ziekten. De Duitse militairen, die een eigen lazaret in de bomvrije kelder van het ziekenhuis hebben, wagen zich beslist niet in de ziekenbarak van zuster Maartje. Ideaal voor een Joods patiëntje als Flipje Kind, of voor de oude Joodse juffrouw Goedekoop om hier onder te duiken. Intussen krijgt Hielke Wierda, zoon van een Heerenveense garagist en chauffeur van de ziekenwagen, problemen met de Duitsers. Waar kan hij, als het nodig is, een veilig onderkomen vinden? In het ziekenhuis, misschien? 

In het grimmige laatste oorlogsjaar wordt het drukker en drukker in het ziekenhuis, ook op de afdeling van kinderarts Bonne Dijkstra. Samen met het verplegend personeel en collega-artsen probeert hij er te zijn voor de vele zieke kinderen en zuigelingen, die in de koude winter onder de meest barre omstandigheden uit Limburg zijn geëvacueerd naar Friesland.

Dansen in het duister

Mini Theater Friesland

6 jun 19:30