Bas de Brouwer

Happy in Holland

Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Imook
vr 1 mrt 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
1 mrt
20:15
Kaarten

Een liefdevolle botsing tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant

Over de voorstelling

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uiteten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?

In Happy in Holland doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft.

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Uit de recensies

Koffietijd
“Fantastische voorstelling, een van de mooiste van dit seizoen” Hein Janssen  

de Volkskrant*****
“De binnen- en de buitenwereld van dit culinaire fenomeen komen in de toneeltekst van het schrijversduo Sun Li en Tjyying Liu buitengewoon slim samen.” 

Het Parool
“De lunchvoorstelling Happy in Holland vertrekt vanuit dat vastgebakken beeld, die karikatuur, en neemt er de regie over terug.” 

Theaterkrant
“Charlotte Ha speelt Happy sensitief en soms lekker op de emotie, en vormt daarmee een mooi contrast met de vooral ingetogen vertolking van Mei Ling Wan-Im als haar moeder.” 

De Cultuurvlogger 
“Ik had niet gedacht van te voren dat ik zo geraakt zou worden door een voorstelling die niet in eerste instantie dichtbij mij staat, maar wow wat was ik overrompeld. En ik heb nooit eerder zulke mooie en pure reacties gezien in een publiek als gistermiddag.” 

Ingezonden brief in NRC
“Happy in Holland, het allereerste theaterstuk vanuit een Chinees- Nederlands perspectief, is voor mij als theaterliefhebber baanbrekend. De voorstelling raakte zo dat ik daags erna nog rillingen heb.” 

Credits

Tekst: Sun Li en Tjyying Liu, Regie: Char Li Chung, Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im , Scriptontwikkelaar: Ernie Tee, Kostuum ontwerp: Patricia Lim, Lichtontwerp: Yuri Schreuders, Decorontwerp: Yannick Verweij, Techniek: Lucas de Groen, Luca van Deurzen, Campagnebeeld: Benning & Gladkova