Thijs Meuwese en Daan Colijn

Yentl en de Boer

Modderkruipers
wo 24 apr 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
24 apr
20:15
Kaarten

Grappige en ontroerende liedjes over heldenmoed en vluchtdrang

Over de voorstelling

Je hebt vissen die zich bij het eerste teken van gevaar diep in de modder verstoppen. Wordt er gevochten? Weg is de modderkruiper. Ingewikkelde gesprekken? Verdwenen is de vette aal. Wordt er gevraagd naar politieke overtuigingen? Dan klinken al snel de zuurstofbelletjes door de dikke derrie.

Yentl en de Boer waren tussen alle lockdowns in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen en zich definitief in de kopgroep van het muzikale cabaret hebben genesteld. In 2021 maakte het duo een uitstapje naar de televisie met de vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Komend seizoen keren ze samen met hun muzikanten terug met ‘Modderkruipers’, een nieuwe voorstelling vol grappige en ontroerende liedjes, over het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

Selectie De Cabaret Collectie & nominatie Poelifinario

De nieuwe Cabaret Commissie selecteerde de meest in het oog springende cabaret- en kleinkunstvoorstellingen van het afgelopen seizoen. Hiermee wil Het Nederlands Theater Festival ‘de aandacht vestigen op cabaret als theaterdiscipline en de ontwikkeling laten zien van het cabaret op dit moment’. Uit het juryrapport: ‘Behalve een arsenaal aan droogkomische en hilarische nummers, maken Yentl en de Boer ook indruk met meer gevoelige, ingetogen liedjes – zoals het prachtige ‘Het juiste pad’ – die werkelijk door merg en been gaan. Grote kracht van de theaterliedjes is bovendien de consequent goed doordachte wisselwerking tussen vorm en inhoud.’

Yentl en de Boer zijn ook genomineerd voor de Poelifinario in de categorie Kleinkunst. Uit het juryrapport: Met Modderkruipers leveren Yentl en de Boer een volwassen, doorontwikkeld programma af zonder aan frisheid in te boeten. Samen met twee multi-instrumentalisten hebben zij een nieuwe, zintuigenprikkelende sound ontwikkeld, haast overdonderend ondersteund door decor en kostuums. Wat gelukkig is gebleven, is het geestige ongemak waarmee Yentl en De Boer hun dagelijkse leven bezingen. In Modderkruipers halen Yentl en De Boer het beste in elkaar naar boven en is het duo volkomen in balans.

Uit de recensies

Dagblad van het Noorden ****
'Modderkruipers' van Yentl en De Boer: muzikaal gezien van de bovenste plank, met vaak prachtige, poëtische of speelse teksten.

Credits

Tekst en spel: Yentl Schieman en Christine de Boer | regie: Stephanie Louwrier | muzikanten: David Gram en Charly Zastrau | licht- en decorontwerp: Jantje Geldof | kostuumontwerp: Esmee Thomassen | techniek: Zico Out & Ralph Timmermans