De Emigrant, opnij ferteld

Freark Smink, Theo Smedes & Amin Ait Bihi | Pier21
za 16 mrt 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
16 mrt
20:15

De eerste voorstelling van Pier21 over een Friese emigrant, die ruim 60 jaar geleden de oceaan overstak naar Canada, opnieuw verteld.

Over de voorstelling

“My whole life homesick, noait wer werom west.”

De Emigrant keert na 10 jaar terug op het podium! De voorstelling vertelt het verhaal van Sybolt de Haas, een Friese emigrant die ruim zestig jaar geleden allerijl de oceaan overstak naar Canada. Hij heeft het als emigrant niet makkelijk gehad. Maar het is hem gelukt om een redelijk groot en goedlopend boerenbedrijf op te bouwen. 

De Haas is nooit weer teruggekeerd naar Friesland. Hij wilde niet, zag er tegenop, was er misschien wel bang voor. Nu hij gepensioneerd is, is er de gelegenheid om gehoor te geven aan de wens van zijn gestorven vrouw: hij maakt een reis naar zijn roots in de Greidhoeke in Friesland. Zijn zoon moet voor het eerst alleen het bedrijf draaiende houden. 

Bij zijn terugkomst in Fryslân wordt hij opnieuw geconfronteerd met zijn verleden, het vertrek naar Canada, verloren liefde en gecompliceerde band met zijn broer. Een interview met de Marokkaans/Friese journalist Rachid Khadari zorgt voor een ingeving. Wat ben je eigenlijk als emigrant? Is de wereld van iedereen of heeft ieder zijn eigen stukje? De Haas en Khadari komen er achter dat ze eigenlijk niet zo verschillend zijn. Maar dan wacht er nog een groot geheim om onthuld te worden. 

Ter ere van het 10-jarig bestaan van Pier21 wordt De Emigrant opnieuw verteld, naar het originele verhaal van Romke Toering, nu geregisseerd door Jos Thie. Met Freark Smink, Theo Smedes en Amin Ait Bihi. 

 

De voorstelling op 16 maart wordt geregistreerd.

Uit de recensies

Leeuwarder Courant *****
"De pijn van het niet helemaal 'hier', maar ook niet meer 'daar' in het onderhoudende 'De Emigrant'."
Lees hier de hele recensie.

Friesch Dagblad
"'De Emigrant' is met overtuiging opnieuw een groot succes."

Nieuwsblad Noordoost-Friesland
"Mocht er ooit een canon worden samengesteld van de beste Friestalige theatervoorstellingen ooit, dan mag De Emigrant zeker niet ontbreken. Tien jaar geleden al een theatraal monument, nu op ingetogen wijze gemoderniseerd en nog steeds monumentaal."

GrootSneek
"De Emigrant opnij ferteld, no folslein trochlibbe!"

RTV NOF
"Een indrukwekkende hervertelling van een bijzonder levensverhaal."