Inez Timmer

Baas Giele Taksy
wo 8 nov 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
8 nov
20:15
Kaarten

Wy bin goudstof, wy bin stjerren en we hoege net it paradys sa te bedjerren...

Over de voorstelling 

Samen met een band van heb-ik-jou daar neemt zangeres Inez Timmer je mee door het leven van Joni Mitchell. Joni’s songteksten zijn prachtig in het Fries vertaald door Eppie Dam. De spreektaal op het toneel is overwegend Nederlands. 
Waar tegenwoordig zoveel idolen na twee jaar al vergeten zijn, is Joni Mitchell al generaties lang een blijvertje. Puur en direct geeft ze haar mening op een genadeloos eerlijke manier, in intense en hartstochtelijke liedjes. ‘Baas Giele Taksy’ is een boeiend theaterconcert, dat je meesleept in Joni's innerlijke conflicten, haar triomfen, haar onstuimige liefdes en haar pijn. Een voorstelling die je aangrijpt en die je raakt.

Inez over Joni Mitchell

"Ik haw op myn bestean ynset, mar ik ken it hiele libben net..."

Het repertoire van Joni Mitchell fascineert mij al jaren. De eerste keer dat ik de lp 'Blue' beluisterde was een openbaring. Ik herkende iets van mezelf in vrijwel elke tekst, in elk nummer en elke melodie klampte zich vast aan mijn hart. Alsof de zangeres in mijn dagboek had zitten lezen en al die vage tienergevoelens een naam had gegeven. Angst, verlangen, eenzaamheid, hoop, verwarring, alles spiegelde zich in wat ik hoorde. 

Haar weg en die van mij lopen soms heel even parallel. Beide zijn we muzikaal opgegroeid in de wereld van de folk, om dan via omzwervingen een thuis te vinden in de jazz. Ook ik trok de wijde wereld in en was  'a prisoner of the white lines on the freeway'. Ik woonde in wereldsteden, stond in talloze musicals, schnabbel nog steeds vol passie in het jazzcircuit en schrijf en speel muziektheatersolo's. Een rijk en vervuld leven met af en toe doffe pijn. '...om en om en om yn in sirkelgong'; want nu ben ik weer terug bij Joni Mitchell. Voorgoed. En ik ben Eppie Dam eeuwig dankbaar voor zijn meesterlijke Friese vertalingen van Joni's poëzie. 

Uit de recensies 

Leeuwarder Courant, cd-recensie Baas Giele Taksy ****
Joni Mitchell prachtig oersetten en fertolke… Sa mearsidich as de ferskes fan Joni Mitchell binne, sa binne de fertolkingen van Inez Timmer ek… De teksten, de oersettingen, lige der net om. Poëtysk as it kin, mar ek hurd as it moat…

Friesch Dagblad
"Sprankeljende oade oan Joni Mitchell, in jûn fol wûnderlik moai streamende lieten."