The Leoville Klezmer Syncopators

Podium Terband
Podium Terband
zo 9 okt 15:00
Terbantster Tsjerke
9 okt
15:00
Kaarten

Over de voorstelling

Klezmer is de traditionele muziek van de joden in Oost Europa. Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op traditionele joodse bruiloften (Khasenes) en diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten.

De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek.

Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit de Oekraїne, Moldaviё, Polen, Roemeniё, Hongarije en Slowakije, heeft de klezmermuziek een duidelijk joods karakter kunnen behouden.

Joodse emigranten die naar de Goldene Medine vertrokken (Amerika) namen hun muziek mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe.

Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig, instrument) en Zemer (=lied, gezang)

Tim de Vries studeerde saxofoon aan het Conservatorium in Groningen. Vanaf januari 2022 is Tim aktief als klarinettist van klezmerorkest Di Gojim. Daarnaast is hij dirigent van Bigband Cue en is tevens actief als jazzmuzikant in verschillende formaties. Ook geeft hij saxofoon en klarinetles in Leeuwarden, Vlieland en Terschelling.

Sjaak van der Reijden studeerde Schoolmuziek B en Hafabra Direktie aan de Muziek Pedagogische Akademie (MPA) te Leeuwarden. Hij is muzikant en dirigent en maakt onder andere deel uit van klezmerorkest Di Gojim en het Leeuwarder Accordeon Ensemble (LAE).

De beide muzikanten zullen een sprankelend concert verzorgen, naast de klezmermuziek   spelen de beide heren ook Oost-Europese volksmuziek.

Het belooft een zeer afwisselende middag te worden. Er mag gedanst worden!