Ron Rutten

Jakop Ahlbom Company

Vielfalt
wo 15 feb 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
15 feb
20:15
Kaarten

Een verdwijntruc als start van een surrealistische zoektocht

Over de voorstelling

Jakop Ahlbom keert terug in de Nederlandse theaters met ‘Vielfalt’. De voorstelling was destijds de absolute doorbraak van Ahlbom bij het grote publiek, kende een succesvolle internationale tournee en werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. “Pure magie. (...) Het is allemaal zo bizar en tegelijkertijd normaal in deze wereld van Ahlbom dat je er vol verbazing naar kijkt én erin meegezogen wordt”, schreef de Volkskrant destijds.

Het publiek komt terecht in een soort surrealistische film van magische trucs, pure slapstick en dansante duetten. Het begint met een goochelaar die een vrouw laat verdwijnen. Haar man doet alles om zijn geliefde terug te vinden en stapt de magische wereld van de goochelaar binnen. Hij belandt in een surreëel doolhof, waarin illusie en werkelijkheid door elkaar lopen. Elke keer als hij haar lijkt te vinden, ontglipt ze hem weer. De man verdwaalt dieper en dieper in het hoofd van de goochelaar.

Uit de recensies

de Volkskrant in 2006:
“Pure magie (…) Het is allemaal zo bizar en tegelijkertijd normaal in deze wereld van Ahlbom dat je er vol verbazing naar kijkt en erin meegezogen wordt. Met dank aan het krachtige, bijna woordeloze spel en de subtiele timing. En ook leuk voor kinderen.”

NRC Handelsblad in 2007:
“Alhboms magisch-realistische goocheltheater bevat veel klassieke mime, en de genres die daaraan grenzen: slapstick, acrobatiek, dans. (...) De trucs en het hoogstaande bewegingsspel wekken bewondering op. Maar bovenal is ‘Vielfalt’ erg geestig.”

Credits

Concept en regie: Jakop Ahlbom | Spel: Reinier Schimmel, Jakop Ahlbom/Freek Nieuwdorp, Sofieke de Kater, Gwen Langenberg, Silke Hundertmark, Merette van Hijfte, Pleuni Veen en Myrthe Kuipers | Scenografie: Daniel Ament | Eindregie: Jeroen van den Berg