filmbeeld: Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma

Paping – Zo vrij als een vogeltje

Filmdocumentaire over Elfstedentocht-legende Reinier Paping
wo 30 nov 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
30 nov
20:15
Kaarten

Deze voorstelling zit in de reeks ‘verrassingsvoorstellingen', met een beperkt aantal actiekaarten. Zijn deze actiekaarten op, dan is het niet meer mogelijk te reserveren. 

Over de film

Op 18 januari 2023 is het precies 60 jaar geleden dat de twaalfde Elfstedentocht werd verreden, de zwaarste in de reeks Toch der Tochten en daarom ‘de Hel van ‘63’ genoemd. De winnaar van deze Elfstedentocht, Reinier
Paping, overleed op 20 december 2021 op 90-jarige leeftijd. Vlak daarvoor maakten documentairemakers Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma nog een film over Reinier Paping.

De naam Reinier Paping staat geschreven in het geheugen en in de dromen van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Als winnaar van de beruchte Elfstedentocht van 1963 kent iedereen zijn naam. Maar wie was Reinier nou echt? Welke momenten in zijn leven hebben ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk de beruchte Tocht ging schaatsen, en winnen. Het zou zin leven totaal veranderen.

Reinier Paping wordt in deze film gevolgd tot aan het moment van het inschrijven van de Elfstedentocht. Zo brengt hij onder andere een bezoek aan het pensionaat Saint Louis in Amersfoort en de ijsbaan van Kollum waar hij voor het eerst een langebaanwedstrijd reed. Ook vertelt hij uitgebreid over de liefde van zijn leven, zijn gezin en zijn drang om vrij te willen zijn. Over passie, maar ook over wanhoop en verdriet. Over momenten in het leven die ‘het vogeltje’ deden vliegen over het ijs.

Aansluitend programma

Aansluitend aan de 45 minuten durende documentaire zal een nagesprek plaatsvinden. Een verdiepend gesprek en terugblik op de mens Reinier Paping. Samen met de filmmakers en enkele (sport)vrienden van Reinier Paping. Ook Elfstedentocht-winnaars Klasina Seinstra is te gast.