Richard Janssen

Gauguin Ensemble

Karlien Bartels en Glinka Zemlin
Voorstelling in Schouwburg de Lawei
zo 10 apr 14:00
Schouwburg de Lawei, Drachten
Kleine Zaal Lawei
10 apr
14:00
Tickets

Het Gauguin Ensemble met Karlien Bartels op cello. Met werken van Glinka, Zemlinsk en Berg. 

Over de voorstelling

Mikhail Glinka de “vader” van veel Russische componisten schreef in 1832 zelf beïnvloed door Schubert en Beethoven zijn trio Pathétique. Hij zei “The only way I know love is by the pain it causes.” Dit verklaart de titel van het werk. Het is een vroeg-romantisch werk met klassieke invloeden, origineel schreef hij het voor klarinet, fagot en piano. De cello neemt de plaats van de fagot in.

Zemlinsky schreef in 1896 zijn klarinettrio, een laatromantisch werk en een van de hoogtepunten uit de klarinet-literatuur. Brahms was erg enthousiast over dit werk en heeft het werk bij zijn eigen uitgever Simrock aanbevolen. Hoewel de invloed van Brahms voelbaar is in het trio, klinken Slavische invloeden van Tchaikovsky en Dvorak. Het werk ging in Wenen in première.

Geboren en getogen in Wenen was Alban Berg de jongste telg uit de Tweede Weense school. De componist die de twaalftoonsmuziek eigenhandig een menselijk gezicht gaf. Muziek was voor Berg een taal waarin hij zich wist uit te drukken met warmte en gevoel. Dit is goed te horen in zijn Vier Stücke voor klarinet en piano een van zijn bekendste kamermuziekwerken. Zemlinsky zelf schreef ook drie korte stukken en wel voor cello en piano; Three pieces.

Credits

Klarinet: Yfynke Hoogeveen
Cello: Karlien Bartels 
Piano: Loes van Ras

Karlien Bartels speelt op een cello gebouwd door C.A. Miremont (1882), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.