Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie

De Spelersfederatie | De Theatertroep
vr 13 mei 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
13 mei
20:15
Kaarten

Over de voorstelling

'Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie' is een even hilarische als scherpe satire over het moordcomplot op Julius Caesar. In 48 v. Chr. werd Csesar door de senaat aangesteld als dictator, maar men vreesde dat hij te veel macht naar zich toe zou trekken. De moord op hem wordt gezien als een moord op de dictatuur; dolkstoten, uitgedeeld door een democratie die zich bedreigd voelt. Maar na zijn dood vervalt het Romeinse rijk in chaos en burgeroorlog. 

 De voorstelling onderzoekt de complexiteit van machtsverhoudingen en het spanningsveld tussen recht en rechtvaardigheid, en stelt de vraag of Caesar er niet een béétje om gevraagd had… Een soort Borgen, maar dan grappiger en bloederiger. 

We volgen voormalig tot slaaf gemaakte slash detective avant la lettre Xenox in zijn onderzoek naar de moord op Caesar, terwijl Caesar zelf voor de poorten van de onderwereld zijn goede inborst moet bewijzen om in het Elysium te komen. In een Agatha Christie-waardige ontknoping ontdekken we wie de moordenaar van Caesar is én of hij zijn ziel weet te redden. Een ravissante over-de-top whodunit in Oud-Romeinse setting over de dood of de renaissance van de democratie. Een parabel voor onze eigen tijd en de staat van onze eigen politiek.

'Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie', is een krimi meets Romeinse tragedie meets komedie meets politieke thriller met liedjes, dansjes en een spannende ontknoping. 

Credits

Nieuw toneelstuk van Don Duyns. Spel: Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Samya Ghilane, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Wart Kamps, Nicoline Raatgever en Dick van den Toorn. Regie: Pieter Kramer.