Sanne Peper

Bakchanten

Theatergroep Aluin
di 1 feb 20:15
Posthuis Theater, Heerenveen
Theaterzaal
1 feb
20:15
Kaarten

Deze voorstelling is verplaatst van donderdag 2 december 2021. Kaarthouders hebben bericht van ons gekregen.

Over de voorstelling

Theatergroep Aluin, gespecialiceertd in aansprekende moderne bewerkingen van de Griekse Klassieken, komt met een klassieker van Euripides in een hedendaagse jas. ‘Bakchanten’ is een woeste tragedie vol hysterie en ongeloof. De aantrekking van oerkracht en extase van Dionysos, de god van plezier en dans, staat tegenover de ratio en regels van koning Pentheus. Zingend en dansend trekken de Bakchanten, een groep wilde en dronken vrouwen, door het land. Onder invloed van de aantrekkelijke Dionysos geven ze zich bloot aan onbeteugeld genot. Koning Pentheus erkent Dionysos niet als god en wil de orde in zijn land handhaven. Hij neemt Dionysos gevangen. Een beslissing met een gruwelijke afloop.

Een woeste tragedie vol ongeloof...

Achtergrond

Pentheus is diep van binnen als de dood voor vrouwen en zeker wanneer ze zich in de bergen overgeven aan rituelen voor een, in zijn ogen, gevaarlijke god. Daarom heeft Aluin-regisseur Victorine Plante ervoor gekozen het stuk door drie vrouwen te laten spelen. Het perspectief van deze tragedie wordt verteld vanuit de zingende Bakchanten. Drie zeer krachtige actrices die moeiteloos van de ene naar de andere rol schakelen en prachtig kunnen zingen. Want ook de muzikaliteit speelt een belangrijke rol in het stuk. De oeroude Griekse koorliederen zijn opnieuw op muziek gezet door New Cool Collective toetsenist Willem Friede. Hij componeerde driestemmige, bloedmooie koorliederen die volledig acapella worden uitgevoerd.

Deze bewerking is gebaseerd op de vertaling van Euripides’ Bakchanten door Gerard Koolschijn. 

Lekker brutale en actuele waanzinsroes

Theaterkrant

Credits

Toneelstuk 'Bacchanten' uit 406 v.Chr. van Euripides. Vertaling: Gerard Koolschijn, 2010. Bewerking: Erik Snel. Regie: Victorine Plante. Spel: Myrthe Boersma, Audrey Bolder en Maxime Vandommele.