Toffe Jongens!

Mini Theater Friesland
wo 4 mei - di 17 mei
4 mei
-
17 mei

Een voorstelling in het kader van Theater na De Dam.

Over de voorstelling

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Reden voor het Mini Theater Friesland om een toneelstuk te maken over Heerenveen in de periode 1940–1945. Want ook in de gemeente Heerenveen waren er veel grote en kleinere helden; mensen die met het geven van een onderduikadres hun nek uitstaken, met groot gevaar voor hun eigen leven; mensen die de koppen bij elkaar staken om in het geheim operaties uit te voeren in het verzet.

De voorstelling 'Toffe Jongens!' volgt het wel en wee van het Joodse ondernemersechtpaar Abraham (Bram) en Johanna Tof, die later, na de oorlog een textielzaak (Tof’s Textielcentrale) aan de Lindegracht in Heerenveen hadden. De Tof's hebben als enigen als heel Joods gezin de oorlog overleefd, dankzij de hulp van vele mensen in de regio, waaronder vele Heerenveense ondernemers van die tijd.

Het stuk volgt de dit ondergedoken gezin, en ook enkele onderduikgevers, waaronder Teuntje en Joop Overdiep uit Heerenveen. De onderduikgevers, de verzetsgroep Heerenveen, de bevrijders van de gevangenen, het waren de ‘Toffe Jongens!' van Heerenveen.

Theater Na de Dam

'Toffe Jongens!' is speciaal geschreven voor het herdenkingsjaar 2020. Na een aantal maanden zoeken en puzzelen, en vervolgens het uitschrijven van waar gebeurde feiten in dialogen en scènes is er een documentair toneelscript ontstaan, waarin enkele zijdelingse heldendaden in Heerenveen ook een plek hebben gekregen, zoals het bevrijden van gevangenen uit Crackstate.‘

De voorstelling zou op 4 mei 2020 worden gespeeld, maar door het coronavirus kon het én in mei 2020 én in mei 2021 niet worden uitgebracht. Nu staat de eerste opvoering voor dinsdag 4 mei 2022 om 21:00 uur op de rol, na de Dodenherdenking, in het nationale kader van Theater Na De Dam. 

Credits

Toneelstuk uit 2020 van Ineke de Vries | Spel: Lysbeth Benedictus, Jort Breeuwsma, Eric Blaauw, Jan Dirk Hof, Stefanie Hulleman, Douwina Krijgsman, Harold Krijgsman, Renske Kijlstra,Vera Lettinga, Ciska Spreeuw, Johanna van der Tuin, Julian Veenstra, Hans Verhoef, Albertina van der Wal | Techniek: Henk Jan Krijgsman, Nanne Mazereeuw | Regie: Ineke de Vries. Deze productie komt tot stand met een subsidie van de gemeente Heerenveen en van de provincie Fryslan.